Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.
Em sobta – encara – la critica ferotge no ja dels que tancaven les escoles durant la dictadura, sinó dels seus fills, nets o besnéts, que defensen la tesis de que el passat no s’ha de remoure. Alguns d’ells tenen cognoms MOLT catalans, i de ben segur que porten la roba interior amb els colors de la senyera. Malgrat això – que no és un tema baladí - tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.
Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com
Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici, i val a dir-ho, sovint el desinterès per part de les direccions per aquestes “ qüestions històriques”
Val a dir que alhora que la presencia a casa nostra de persones foranes, la concentració de la població autòctona en àrees urbanes ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.
En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.
Si us agrada compartiu-la tant com us sigui possible.
El Jon Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de l'Escola de Pau, que segon expliquen al C.O.A.C de Girona, va comptar amb dos projectes de Pelayo Martínez Paricio ( Figueres , Girona , 15 d'octubre de 1898 - Figueras, 13 de juny de 1978 ) , de 1928 i 1935 que no es varen realitzar. Aquests projectes, que en essència són dues versions del mateix plantejaven un edifici similar al que es va acabar construïnt l'any 1959 sota la direcció d'obra de Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988)
La manca de plànols del projecte signat per Claret, del que només ens ha arribat l'acta de recepció de l'obra impedeix conèixer l'abast del projecte d'aquest en relació als de Pelayo Martínez.
Es tractava d'una escola de planta rectangular, dissenyada en planta baixa amb un cos avançat al centre que definia l'accés a l'edifici. Són vistents les grans obertures a tota la façana.
El dia 9.1.2023 començava el tractament de quimioteràpia, de moment el símptoma més evident és un pessigolleig a les mans que em deixa sense força. El relaciono amb el fred, ja que el contacte amb l’aigua de l’aixeta l’activa, i un entorn càlid el fa quasi desaparèixer, esperem que tot sigui això, oi?.
El tractament a casa son 4 pastilles de CAPECITABINA al mati i quatre al vespre durant 14 dies , i DEXAMETOSA en el mateix horari durant tres dies, i desprès d’una setmana de descans, un segon cicle el 30.1.2023