La Montserrat Rumbau Serra, pública un excel·lent treball “La Ventureta de cal Polvorer” on explica la peripècia vital de la Bonaventura Maria Prats ( Santa Coloma de Queralt, 1847 + Igualada, 1913 ), propietària de la casa que retratava el Daniel Fernández , construïda segons projecte de l’arquitecte Isidre Gili i Moncunill (Barcelona, 14 de juliol de 1869 - Desembre 1945 ).
L’any 1904, havia comprat tres cases al carrer del Roser, una de les quals feia cantonada al carrer Custiol.
Per construir la nova casa, les va fer enderrocar.
L’obra es va acabar l’any 1906
La nova casa modernista és al carrer Custiol núm. 9.
La seva construcció va ser una demostració de poder i de diners per part de la Ventureta.
De fet, ella ja no va arribar a viure-hi mai
Ens agradaria tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del mestre de cases de Barcelona, autor del Xalet de Vallfogona de Riucorb.
La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic. Gn 41,14-36, Josep interpreta els somnis del faraó:
Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges. Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu. Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans
Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “.
D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero(Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i altres col·lectius, la “desamortització social“ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.
Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric, els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com