havíem publicat HI HAVIA UNA ESGLÉSIA ADVOCADA A SANTLLORENÇ A MORTERS/MORTÉS?. VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA, i com les dades i la imatge publicada a la Catalunya Romànica no em semblaven convicents demanava l’ajuda del Josep Sansalvador Castellet, coautor juntament amb l’Eliseu Peidró Rami del llibre “El romànic poc conegut de l'Alt Urgell”.
Em contestava per email ; la descripció del volum de Catalunya Romànica dedicada a l’església de Sant Llorenç de Morters es completament errònia, cal aclarir i verificar el següent:
Les imatges que hi apareixen així com les imatges amb les que il·lustres l’entrada del blog, no corresponen a cap edifici religiós; quant hi vaig anar el 25-IV-1998 hem vaig adonar de seguit que aquest edifici amb “opus spicatum”, que es troba enmig de les cases del poble, no podia ser de cap manera un edifici religiós, ni tenia orientació, ni capçalera, ni res de res, tant sols “l’opus spicatum”, que també pot ser-hi en altres edificis no religiosos.
Si donem una ullada a les diverses cases del poble, ens adonem ràpidament que l’església de Sant Llorenç no és troba entre elles.
De l’església de Sant Llorenç, que és troba a uns 150 metres als afores del poble, a l’esquerra a sobre d’uns camps i envoltada d’alzines, encara en resten les quatre parets fins a l’arrencada de la volta. A la paret de migdia hi ha la porta d’entrada, molt senzilla però encara sencera; on hi manca un tros és a la part de l’absis, el qual vaig netejar a fons per poder fer-hi les fotografies corresponents. Cal remarcar l’absència “d’opus spicatum” en les parets de l’església, així com de cap porta tapiada.
Així donem constància d’un altre exemplar romànic mal documentat, escrit i fotografiat. El “copiar i enganxar” sense fer les oportunes comprovacions mai ha estat una bona praxis i menys en uns volums tant “prestigiosos”. Tan sols en Josep Mª Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930) la va fotografiar i publicar correctament a l’Inventari d’esglésies de la comarca de l’Alt Urgell els anys 1969 i 1985 respectivament, i l’any 1998 va tornar a sortir publicada correctament al llibre “El romànic poc conegut de l’Alt Urgell”.
No són pas quatre pedres perquè, aquest exemplar no estigui catalogat correctament, ja que encara conserva més de la tercera part del seu edifici; també es pot veure ben clar la seva procedència perquè es pugui confondre amb altres edificis no religiosos del llogaret.
Insistim en que de savis és rectificar, i farem arribar aquesta publicació a la Catalunya Romànica perquè si més no, tinguin la possibilitat de fer-ho. Intuïm que el de Sant Llorenç de Morters no és un cas aïllat, i esperonem a qui correspongui a fer una revisió critica d’aquesta obra.
No apareix cap referència a aquesta església a la llista de monuments de les Valls de Valira:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_les_Valls_de_Valira
Hem demanat a Patrimoni Gencat , i a l’Arxiu Nacional de Catalunya dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà; no en sabem res, i necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.
Catalunya us ho agrairà.
La publicació al Conèixer Catalunya la programarem per la Diada dels Sant Innocents, en recordança de tots els que . perdut el sentit crític - es creuen a ulls clucs, el que es diu/escriu en alguns mitjans