Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PÚBLIQUES ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA AL CONVENT DE SANT AGUSTÍ DE TORROELLA DE MONTGRÍ. EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

$
0
0
Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Llegia a ;

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Montgr%C3%AD&page=9&pos=83

L'edifici de l'antic convent de Sant Agustí ocupa tota una illa delimitada pels carrers de Sant Agustí i Onze de setembre, i per les places d'Espanya i dels Dolors.

El conjunt presenta dificultats quant a la seva descripció, a causa de les nombroses modificacions que ha experimentat en la seva adaptació com a escola pública i després de remodelació i ampliació. Fins a la darrera intervenció (Arcadi Pla, 1988) el component tipològic dominant a l'exterior era el noucentista, corresponent a la reforma realitzada per Jeroni Martorell a principis d'aquest segle, tot i conservar-se una gran portalada barroca i el claustre del convent, d'estil renaixentista.


L'element més notable que s'ha conservat de l'antic convent de Sant Agustí és el claustre renaixentista d'estil toscà datable del XVII. Originàriament tenia dos pisos d'arcades de mig punt; actualment només es conserva l'ala nord, però seria relativament fàcil reconstruir les tres ales restants al nivell del segon pis.

Fundació dels Agustins de finals del XIV abandonada a causa de la desamortització de 1835. Actualment l'edifici conserva alguns elements datables a finals del s. XIV, tot i que la l'única resta visible de l'antic convent és el claustre del segle XVII.

L'any 1921, per encàrrec de la Diputació, l'arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 - 1951), restaura l'edifici i l'adapta per acollir-hi les Escoles Públiques, desapareixent les estances conventuals.

L'any 1932 s'enderroca l'antiga església dels Dolors (del segle XVIII), de la qual només s'han conservat alguns arcs.

L'edifici ha estat reformat i ampliat per l'arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel (Girona, 1945) entre els anys 1988-1989, quan s'hi allotjava l’ Institut d'Ensenyament Secundària. Aquesta obra va ser finalista al Premi FAD de 1988. Actualment (2005) amb la construcció del nou IES l'edifici de les antigues escoles acull dependències municipals com l'escola de música o l'escola d'adults, entre d'altres.

Un enllaç molt interessant per als que vulguin ampliar aquesta informació : http://www.raco.cat/index.php/LlibreFestaMajor/article/view/208762/277968

M’explicaven a l’Estartit , topònim derivat de AESTUARIUM TICERI, estuari del Ter, que l’edifici de l’escola anterior a la dictadura franquista, se’l enduia el mar. Sou pregats de fer-nos arribar si més no una fotografia, i qualsevol dada relativa a la seva història a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho. I la formació d’un ‘NOU’ GOBIERNO del PP, és quan a la recuperació de la memòria històrica, una pèssima noticia.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Alguns lectors voldrien veure les publicacions d'edificis escolars anteriors a la dictadura franquista en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>