Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

COL•LEGI POMPEU FABRA. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF.

$
0
0
Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

La Maria Engracia Soler Mestre, publica una imatge de l’escola Pompeu Fabra de Vilanova i la Geltrú, a la pàgina ‘La Vilanova d’abans’.


En la recerca històrica trobava que Josep Maria Miró i Guibernau (Vilanova i la Geltrú, 24 de març de 1889 - Barcelona, 5 d'abril de 1966) va ser l’autor del projecte d’aquest edifici escolar, al que en el moment de posar la primera pedra se li va atorgar el nom de "Francesc Macià" (i així ho recorden les persones que hi eren presents).

Després, en els dies foscos que seguien a la victòria dels sediciosos feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la Ii República, fou "Grupo Escolar José Antonio".

En entrar la ‘democraciola’, aquest nom es canvia pel de "Pompeu Fabra" que és el l’actual denominació.

La descripció que en fan els amics de Pobles de Catalunya’ ens diu ; edifici de planta rectangular, amb un cos central sobresortit i dos cossos laterals, amb patis al voltant.

Conceptualment està projectat amb criteris racionalistes, hi perviu però, un llenguatge noucentista d'inspiració clàssica en alguns elements decoratius.


En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

Trending Articles