El mati del 22.10.2023 feia frescor, des de la confortabilitat de casa , continuava amb la meva recerca al Fons Estudi de la Masia Catalana, i trobava” Façana amb rellotge de sol d'una masia de Montmeló i gent a l'era”, Montmeló, cap a 1913.
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1707/rec/5
Cap dada de l’autor de la fotografia. Cap dada del nom de la casa. Aquesta és una mancança – del tot incomprensible – massa habitual en aquest Fons
Diria, caldrà però, que ho confirmin des de arxiu@montmelo.cat . que es tracta de Can Butjosa, de la que en diuen a Patrimoni Gencat; Masia de planta basilical de planta baixa, pis, golfes i coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana, que s'orienta a migdia. Se situa dins un barri tancat amb altres edificacions auxiliars. Es tracta d'una construcció del segle XVII amb reformes i afegits d'èpoques posteriors.
El portal d'entrada és d'arc carpanell amb brancals de pedra. La resta d'obertures són de llinda plana. La finestra de la sala fou reconvertida en balcó en la dècada dels anys 20 del segle XX. Al seu costat s'hi conserven les restes d'un rellotge de sol mig esborrat de forma rectangular amb les línies horàries de les hores i les mitges hores del 7 al 6 en numeració aràbiga, amb la data de 1954 inscrita a sobre. La façana està rematada per un ràfec de doble imbricació. La construcció conserva un celler, ja que havia estat una explotació vinícola.
Si ens ho confirmen ho farem saber a mdc@csuc.cat perquè ho modifiquin.
Quan al topònim Montmeló, 'turó dels teixons' ens fa evocar un temps que malgrat ens pots semblar llunyà, atès que el cens de població de l’any 1960 era només de 1366 ànimes, no ho és tant, oi?.
El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).
El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.
Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals, per evitar que la continuïtat del projecte. El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana, que l’acció del sionisme sobre Palestina.
L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.
Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?. Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem fent esment de l’autor de les fotografies.
Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània:
https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/
Aqui, sembla però, que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA:
Haurem de plorar per l'Argentina.
https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/el-nadal-de-javier-gerardo-milei-per-als-argentins/
Ara i aquí però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?.