Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4679

IN MEMORIAM D’UNA TORRE DE DEFENSA DE MOROR. SANT ESTEVE DE LA SARGA. EL PALLARS JUSSÀ.

$
0
0

 

Trobava una fotografia feta en una data molt imprecisa, entre 1890 i 1936 ,  per un fotògraf desconegut, Antiga torre de defensa a Moró ( Moror, al terme de Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars jussà )  , nens i una dona en primer terme

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5196/rec/1

No se’n fa esmenta a la minsa llista de monuments :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pallars_Juss%C3%A0#Sant_Esteve_de_la_Sarga

Tampoc l’enciclopèdia Catalana  que diu de Moror; el poble de Moror, en un moment primerenc de l’edat mitjana, sembla que tenia una planta bàsicament quadrada.

 Podem pensar que tenia uns costats de 45 metres.  La profunditat que tenen les cases actuals és de 7,5 metres, incloent-hi els gruixos de les parets. No sabem pas si aquest espai clos s’organitzava al voltant d’una plaça central, tal com s’esdevé actualment.

A la banda nord-est hi ha l’església, advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, d’aquesta església procedeix una imatge de Crist feta en bronze cisellat i daurat que ingressà l’any 1920, segons informació oral de Joan Ainaud de Lasarte (Barcelona, 25 de març  de 1919-Barcelona, 5 de novembre de 1995).  S’ha perdut la creu on devia estar clavat, a més dels peus i els dits de la mà dreta. Tampoc es conserva res d’una possible decoració d’esmalts i pedreria.



https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-miquel-de-moror-sant-esteve-de-la-sarga

Al seu costat hi havia una torre, que segurament era circular; ara resta molt malmesa.

Al costat oest de l’església, a uns 2,5 m del mur de ponent, hi ha una torre amb una planta en forma de mitja circumferència. Si l’església restava dins dels murs del poble, segurament cal pensar que era una torre originàriament circular, anterior fins i tot a les muralles; si, en canvi, l’església era fora de la muralla, aleshores pot ser que fos una bestorre d’aquesta muralla del poble.

Té un diàmetre aproximat de 4,7 m. En aquest edifici, per sobre els 40 cm de fonaments, hi ha uns 65 cm de pedres col·locades verticalment (fan uns 30 cm d’alt × 20 cm d’ample), després uns 125 cm de carreus una mica grans (25 cm × 35 cm) i després una pedra cada vegada menys treballada, fins que l’edifici arriba a tenir uns 8 m d’alt.

 

A l’oest d’aquesta bestorre començava un llenç de muralles amb una longitud d’uns 21 m. Els primers metres d’aquestes muralles degueren tirar-se a terra en fer-se, en aquest lloc, una entrada al poble. Els 6,3 m següents són molt refets, amb un talús de reforç. Els 8,3 m que venen a continuació, per contra, tot i tenir algun fragment refet, corresponen a les muralles originals. Aquest llenç s’acaba amb una torre d’angle, amb un fragment de circumferència visible de 5,5 metres. Més enllà, cap al sud, hi ha encara uns 3 metres  més de muralla original. Aquesta muralla i la torre tenien una alçada d’uns 6 metres . Els murs són formats per carreus de mida mitjana, col·locats en filades horitzontals (tot i que també a uns 4 metres  del sòl hi hagi un rengle de pedres verticals).

En principi es pot proposar una datació d’aquestes muralles cap al segle XI, tot i que no es pot rebutjar algun afegit posterior o algun precedent anterior, per exemple en la part inferior de la torre més propera a l’església. De fet, aquest poble és situat en un indret dominant dins la vall i damunt d’una penya que li fa de defensa natural. Segurament fou poblat des d’una època molt reculada.

Les cases que hi ha actualment a l’est del poble, al vessant del turó, segurament foren afegides modernament al nucli original.

 No trobava la data en que es va produir la digitalització a l’excel·lent  treball l’Estudi de la Masia Catalana Difusió del resultats d’una recerca del Josep Font Sentias ( Moià l'any 1963) ,  intueixo que la transcripció en llengua catalana de les dades dels registres fets majoritàriament en castellà, han estat una de les causes dels d’errors i/o omissions, sense excloure les “ alteracions “  dutes a terme per motivacions polítiques anticatalanes.

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danès i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

No identificar de forma correcta els col·laboradors dels Fons Estudi de la Masia Catalana, és del tot inadmissible.   Esperem a l’email castellardiari@gmail.com la confirmació en el seu cas de la identitat de Josep Maria de Cabanyes, Marian Vives i de Casanova , Giró, R., Eduard Mari ,..., i tots els que participaren en el projecte, identificats amb nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, que menys, oi?.

 Que l'Arcàngel Sant Miquel   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4679

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>