Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4678

ESGLÉSIA DE SANT PAU DE FONTCLARA. PALAU-SATOR.L’EMPORDÀ JUSSÀ

$
0
0

 

L’estiu d’aquest 2023 m’està costant de passar-lo,  i el meu costum de pouar en el Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya m’ho fa més passador.  

https://www.monestirs.cat/monst/baemp/bp19spau.htm

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-pau-de-fontclara-palau-sator

Llegia que actualment  Sant Pau és l’església  parroquial del poble de Fontclara, situat 1quilometre al nord-est del seu cap de municipi, vora una petita serra, formada per turons poc enlairats sobre la plana al·luvial del Daró; el C.O.A.C de Girona, en diu;  Església romànica tardana, amb afegits de capelles laterals i portalada del XVII. Edifici d'una sola nau amb absis de planta semicircular, decorat externament amb lesenes i faixes llombardes. Hi ha tres finestrals de doble biaix. La coberta de la volta és apuntada i seguida, però l'arc triomfal és de mig punt i la coberta de l’absis és de volta de quart d'esfera.




Fotografia . Jordi Contijoch Boada

Al mur meridional hi ha la portada primitiva, d'arc de mig punt de dovelles curtes. La porta actual, en el frontis, és oberta en època tardana: pilastres i frontó amb boles ornamentals i la imatge del patró en baix relleu; a la llinda hi ha gravat l'any 1639. També són fruit de reformes la finestra d'aquesta façana i l'espadanya que la corona.

A la nau hi ha dues capelles laterals afegides a cada banda, dues estan cobertes per volta apuntada i dues més per volta de creueria, sobre una de les quals hi ha un escut i una inscripció datada el 1627.

El parament romànic és de carreus petits i rectangulars.

 Al presbiteri hi ha pintures murals (segle XIII): Pintures murals romàniques a la capçalera de l’església de Sant Pau de Fontclara. Decoració conservada parcialment, al fons de l'absis i a l'arc triomfal. A la part superior de la conca absidal hi ha la figura del Pantocràtor dins la mandorla i envoltat pels símbols del Tetramorf. A sota, el primer registre de l'hemicicle, hi ha una franja on es disposen els dotze apòstols assentats en un banc seguit. Pere i Pau es distingeixen al centre. En el segon registre, menys ben conservat, hi ha escenes de la vida pública de Crist. L'arc triomfal té a la part central, superior, la representació de l'Agnus Bei, dins un cercle. A l'intradós, sis rectangles a cada costat, emmarquen els vint-i quatre ancians de l'Apocalipsi, representats per parelles.



Fotografia . Jordi Contijoch Boada

Que l’apòstol  Sant Pau , que ens ha precedit en el retorn a la casa del Pare, elevi a l’Altíssim la pregària dels aragonesos, asturians, aranesos,  bascos, gallecs, catalans, valencians, sahrauís,  palestins, gal·lesos, ucraïnesos  ..,  i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4678

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>