Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4678

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE FORTIÀ, ADVOCADA A SANT JULIÀ I SANTA BASILISSA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

$
0
0

 

La Montserrat Anguila Presas, publica fotografies de l’església parroquial de Fortià, a l’Empordà sobirà, advocada a Sant Julià i Santa Basilissa,  situada al centre del poble, al costat de la Plaça Catalunya, lloc per on passen totes les carreteres que porten als pobles veïns.

Patrimoni Gencat explica , edifici  d'una sola nau amb capelles laterals i absis poligonal. La nau està dividida en tres crugies per dos arcs torals apuntats.


Fotografia del interior. Jacob Casquete Rodríguez

Les voltes de la nau, del presbiteri i de la majoria de les capelles laterals són de creueria. Hi ha un cor també d'arc rebaixat i volta, també de creueria.

Al frontis hi ha la portalada, rectangular. La llinda de la porta té una inscripció en llatí i la data 1573. Sobre la llinda veiem un guardapols i una fornícula sense imatge emmarcada per una arquivolta de mig punt que sobresurt del mur. Al centre de la façana també hi trobem un rosetó. Al costat esquerre de la façana hi ha el campanar, de planta quadrada, amb dos pisos d'arcs de mig punt i coberta apiramidada. A la part alta trobem una gàrgola a cada costat. A l'altre costat de la façana veiem una altra torre, d'alçada inferior que la primera, també de planta quadrada però aquesta és totalment cega, i només a la zona posterior té una obertura que és rectangular. A la part superior de la façana entre les dues torres, hi ha merlets esglaonats, decoratius. El mur lateral dret està en part arrebossat, a diferència de la resta de l'església a on podem veure l'aparell. L'absis és de planta poligonal, de cinc cares, i a cada un dels angles hi ha contraforts de carreus entre els quals hi ha finestres de mig punt.

https://fortia.cat/coneix/historia/lesglesia-de-sant-julia-i-santa-basilissa/

La introducció de  castellanades “ - errada per influència del castellà comesa especialment per un català en parlar o escriure la seva llengua-   en els topònims, es celebrava  com un  gran triomf a Madrid. Explica la fama que  va ser una de les darreres alegries de la “llumeta del Pardo”. 

Que Sant Julià i Santa Basilissa ,   elevin a l’Altíssim la pregaria de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble !!!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4678

Trending Articles