La recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista és apassionant. Dissortadament però, costa de trobar informació i hem constatat que el tema “ rellisca” – per dir-ho de forma políticament correcta - tant a bona part de la ciutadania, com a quasi tota la classe política.
Llegia a :
https://historiesdebcn.com/com-eren-els-antics-ajuntaments-dels-pobles-agregats-a-barcelona/
Construït cap al 1830, l’ajuntament de Sants era un edifici senzill i rústec, que no es diferenciava de la resta de casetes de planta i pis de la carretera. A la planta baixa hi havia les dependències del jutjats i al primer pis la sala de plens.
A l’antiga casa de vila s’hi va instal·lar una caserna de la guàrdia municipal i, cap al 1913, es va transformar en una escola. Ens agradarà tenir més informació d’aquella escola a l’email castellardiari@gmail.com
El poc que quedava de l’edifici original, juntament amb la plaça Víctor Balaguer, van desaparèixer a finals dels anys seixanta, amb l’obertura del primer cinturó (l’actual ronda del Mig); una “ medalla més “ per a l’inefable Josep Maria de Porcioles i Colomer (Amer, 15 de juliol de 1904 - Vilassar de Dalt, 3 de setembre de 1993) va fer ensulsiar també l’any 1967 l’edifici de l’ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles , obra de l’arquitecte , Telm Fernández i Janot (Barcelona 25 de gener de 1855- Barcelona, 1926 ).
Sortosament Déu ens dona una existència finita, i Barcelona ha pogut conservar – veurem fins a quan – força elements patrimonials.