Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

ESGLÉSIA VELLA DE SANTA MARIA DE FENALS. CASTELL PLATJA D’ARÓ. L’EMPORDÀ JUSSÀ

$
0
0

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de l’antiga església de Santa Maria de Fenals (també coneguda per Sant Marc)  que es troba a l’indret de Fenals d’Amunt, de poblament dispers, al cim d’una carena de les Gavarres.




Al costat de l’església hi ha només el Mas dels Monjos o Mas Castelló, avui deshabitat, que feia servir l’edifici religiós com a pallissa.


Amb l’erecció de la nova parròquia, l’antiga església romànica de Fenals d’Amunt continuà encara força temps oberta al culte, com a sufragània, però sota l’advocació de sant Marc.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/05/goigs-la-mare-de-deu-del-patrocini.html


El dia 21 de maig de 1749, en passar-hi visita pastoral, el bisbe,  Lorenzo Taranco Mujaurrieta (Castro-Urdiales, 11 d'agost de 1688 - Girona, 3 de febrer de 1756) en decretà la “interdicció” perquè amenaçava ruïna.


L’any 1996 Santa Maria de Fenals va ser adquirida  i restaurada per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro.

 

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=6991


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-fenal-castell-i-platja-daro


Patrimoni Gencat la descriu com església d'una sola nau lleugerament trapezoïdal coberta amb volta de canó i absis semicircular amb volta de quart d'esfera. A la meitat de la nau hi ha un arc toral de mig punt.

 

A l'exterior, l'absis mostra decoració llombarda d'arcuacions entre lesenes i una finestra centrada d'arc de mig punt i doble esqueixada del mateix tipus que les dues situades al parament de migdia de la nau. Els frontons de ponent són un afegit d'època molt posterior. L'aparell de l'edifici és petit i irregular, amb carreus a les cantonades.

http://calaix.gencat.cat/handle/10687/63540?locale-attribute=es


Us deixo una pregunta, l’advocació de l’església de Santa Maria, ja era a la Marededéu del Patrocini?. 




Aquesta advocació  la tradició oral  al situa a la ciutat de Marsella d’on la va portar el comte de Cardona, Joan Ramon Folc II, durant el saqueig de la ciutat l’any 1423.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

Trending Articles