El Raúl Pastó Ceballos em feia arribar fotografies de l’església de Montesclado,al terme de Farrera, advocada al protomàrtir Sant Esteve.
Patrimoni Gencat en diu ; Església d'una sola nau amb capelles laterals, coberta amb volta d'aresta que descansa sobre petites mènsules. La capçalera està orientada a migdia i la porta d'accés, de mig punt, es troba als peus de la nau, a la base del campanar, formant un petit atri.
És a dir, que l'accés a l'església es fa a través del campanar, que s'aixeca a l'extrem de la nau i presenta una base quasi quadrada que es transforma, a la part superior, en trapezoidal bastant irregular. A la part superior s'obren dos pisos de finestres de mig punt, parcialment cegades les del pis inferior. Un petit xapitell de llicorella corona el campanar. Exteriorment, el mur lateral est de la nau és arrodonit. L'aparell, de petit tamany i pissarrós, és recobert per arrebossat en alguns punts.
A l'interior decoren la capçalera uns frescos contemporanis, obra del pintor Josep Verdaguer i Coma (Sant Andreu de Palomar, Barcelona, 11 de maig de 1923 - 13 de març de 2008), en un bon estat de conservació.
|
En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , l’Església de Sant Esteve va patir greus danys.
Durant el treball de camp de l'any 2020 també es constata que l'església presenta patologies associades a filtracions en coberta, anteriors al revestiment de teules de llicorella. A l'interior el revestiment s'està esclovellant, tant en paraments com en voltes, i hi ha presència de taques d'humitats. A les estructures portants hi apareixen esquerdes perilloses a l'interior, i a l'exterior en els paraments. El forjat de la sagristia presenta deteriorament a causa de filtracions de pluja.
Quan al topònim Montesclado:
https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=27168
La meva mobilitat s’ha vist molt reduïda per raons de salut, que espero remuntar aquest proper any 2023, li agraeixo infinitament al Raúl Pastó Ceballos i a la resta de boníssims amics/amigues que em permetin fer servir les seves imatges, per continuar amb les publicacions del Conèixer Catalunya