Ja fa uns anyets que fem recerca de edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, hem demanat per activa i per passiva la col·laboració dels lectors, i val a dir que amb alguna honrosíssima excepció, l’interès dels catalans per Catalunya, i la seva historia és, per dir-ho de forma políticament correcta, manifestament millorable.
El Valentí Pons Toujouse, feia una feina excel·lent, tant, tant, tant, que en un país “ normal” això el faria mereixedor d’un reconeixement públic.
El primer edifici propi de l'escola Alemanya a Barcelona, va ser construït l'any 1904 al carrer de Santa Anna (actual carrer Moià), en uns terrenys de l'església evangèlica (construïda l’any 1903), amb la qual compartí el pati.
L’autor del projecte fou l’arquitecte Georg Paul Müller (Oederan (Alemanya) – 1874 + Barcelona - 13.01.1955), els plànols “ por imperativo legal “ els signava l’arquitecte Andreu Audet i Puig (1868-Barcelona, 1938)
L'any 1910 s'iniciaren els cursos vespertins de llengua alemanya per a adults.
L'any 1936, desprès de l’alçament dels feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic fins a dia d’avui, el col·legi es va tancar.
L’any 1939, en acabar el conflicte bèl·lic , es va tornar a obrir l'escola.
El 5 de juny de 1945 però, es va tornar a tancar l'escola , ara per indicació dels aliats, està clar les llengües son innocents, oi?.
L'any 1951 es reobre oficialment el Col·legi Alemany de Barcelona, reconegut per les autoritats alemanyes.
https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/barcelona/tots/escola-alemanya
L'any 1977 es trasllada el col·legi a les actuals instal·lacions d'Esplugues de Llobregat, a l’ Avinguda de Jacint Esteva Fontanet, 105, 08950 Esplugues de Llobregat, Barcelona
Benvolguts/des, un reiterem – si cal de genolls– la petició, quasi d’auxili, per documentar el màxim d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, l’especulació urbanística, la corrupció política endèmica i sistèmica, i el transcurs inexorable del temps, ens ho posen cada dia més difícil, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com
Catalunya us ho agrairà.