CRDI arxiu ajuntament.
Llegia que l'any 1930 l'Ajuntament de Girona adquirí uns terrenys a la muntanya de Montjuïc del mateix any de la Comissió permanent de l'Ajuntament encarrega a l'arquitecte Ricard Giralt i Casadesús (Barcelona, 15 de desembre de 1884 – 28 d'abril de 1970) el projecte d'un parc-bosc que organitzà el sector sud de les muntanya. Dins d'aquest projecte es construí l'escola amb un pressupost de 193.030 pessetes , més 12.000 pessetes destinades al mobiliari dissenyat expressament per l'escola.
L'escola va inaugurar-se el dia 3 de setembre de 1933 amb l'alcalde de la ciutat, Miquel Santaló Parvorell (Vilaür, Alt Empordà, 2 de desembre de 1887 – Guadalajara, Mèxic, 1 de gener de 1962), i Francesc Macià Llussà (Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 21 de setembre de 1859[1] – Barcelona, 25 de desembre de 1933), president de la Generalitat i el ministre d'Instrucció Pública, Marcel·lí Domingo Sanjuán (Tarragona, 25 d'abril de 1884 - Tolosa, 2 de març de 1939).
El grup escolar Ignasi Iglesias se situa a la falda de la muntanya de Montjuïc. Esdevé un manifest polèmic de l'obra del govern del nou règim.
Per a salvar el desnivell del terreny, es crea una planta baixa porxada sobre la que s'alcen dos pisos. En el projecte original, una part de l'edifici s'assentava sobre pilotis, de manera que les cobertes s'empraven com a pati-jardí.
L'estructura original del conjunt presenta una volumetria horitzontal amb dos contrapunts asimètrics als extrems: el nucli d'escales amb una torre del rellotge i el menjador amb façana semicircular a la cota més baixa. Les ampliacions posteriors han modificat la imatge.
Aquest projecte s'adhereix als postulats del GATCPAC en la seva concepció racionalista global i en el disseny dels elements concrets (finestres de guillotina, mobiliari...). Alhora, està en completa consonància amb el coneixement de la cultura centreeuropea i el compromís cívic que ha acompanyat totes les seves obres.
Amb aquest immoble Giralt exemplifica les propostes de renovació pedagògica de l'època a la vegada que fa paleses aquestes idees renovadores en la il·luminació, l'assolellament, la ventilació, la higiene, el llenguatge arquitectònic i els detalls constructius.
Feu la translació de pessetes a €, i podreu veure les terribles conseqüències que ha tingut per aquest dissortat reialme, l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic govern de la història del que es poden reivindicar ambdues condicions – almenys fins al dia d’avui.
Esperem amb ànsia la III República.
COMPARTIU “ URBI ET ORBE “
Ens agradaria molt poder “recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com les imatges dels edificis escolars que per intermediació del Dr. Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923) s’aixecaven a tot Catalunya i les Illes Balears , pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “ Catalunya li ha de retre un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho mereix avui .