Ens obrien la porta de la capella advocada a la Marededéu de la Pietat, capella del cementiri fins a l’any 1899, de Viladrau, comarca d’Osona , província de Girona
L’entrada a la capella el conforma un ampli i elegant atri.
A l’interior, presidida per la Marededéu de la Pietat, dita també dels Dolors, la capella guarda les imatges dels sants més vinculats a la parròquia.
Cal fer esment de la imatge de Sant Domènech Savio, el sant no màrtir més jove de l’Església Catòlica, vestit amb jaqueta i corbatí.
Patrimoni Gencat en diu ; capella d'una sola nau, coberta per voltes de llunetes combinades amb creueria
A la seva façana principal té un porxada amb un gran arc d'accés i unes obertures laterals, cobert a dues aigües al igual com la teulada de l'ermita. En tot dos casos s'observa una doble teulada, es a dir que van construir-ne una de nova posant un aïllant sobre la teulada vella. S'observa d'aquesta manera que hi ha hagut una reconstrucció posterior i un alçament del sostre. Aquest fet ha provocat que hi hagi dos ulls de bou en la façana de l'ermita. El seu interior es tot blanc amb imatges dels sants penjats de les parets.
Fotografia deJordi Contijoch Boada.
Als peus de l'ermita trobem el cor.
Les parets son fetes de pedra.
Abans els paraments exteriors eren arrebossats; ara la pedra és vista.
Documentada l’any 1603.
Adossat a la Capella va estar situat el cementiri del poble fins l’any 1899.
L’espai tancat va ser utilitzat més tard coma jaç pels ramats d’ovelles transhumants.
Actualment l’espai enjardinat ha esdevingut un agradable parc infantil.
En cens de Viladrau de l’any 1717 era de 466 ànimes, aleshores la capella i el fossar estaven allunyats del nucli urbà, el sostre demogràfic s’assolirà al cens de 1857 amb 1163 veïns, es tancava l’any 2020 amb 1047 habitants de dret. Per la seva condició de vila turística, a l’estiu aquest nombre és més que triplica.
Viladrau té un interessant patrimoni immobiliari, dissortadament poc documentat, que seria sens dubte un atractiu més per consolidar el turisme.