Quan llegia a la pagina d’informació Municipal de Fogars de Montclús:
https://www.fogarsdemontclus.cat/el-municipi/informacio-del-municipi/126-historia/
Fets històrics rellevants, i advertia que NO ES PARLA de les escoles, malgrat la reiteració d’aquest oblit, em semblava del tot imperdonable.
https://www.fogarsdemontclus.cat/ajuntament/sense-nom/composicio/
El mateix edifici que aixoplugà l’Ajuntament havia estat una escola publica:
I en ocasió de la visita a Sant Cristòfol de “ la Fraternitat del Sagrat Cor de Jesús“, persones que formen part de la Comunitat, m’informaven del camí força descurat, per accedir a les antigues escoles.
El camí certament descurat, i l’equipament pantalons d’estiu, farien que m’hi deixes literalment la pell, per retratar l’escola de Fogars. Pagava gustosament amb la meva sang aquesta troballa, imagino que la meva esposa no estarà tant contenta quan vegi les taques, oi?.
Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com, coneixercatalunya@gmail.com , de l’autor de l’edifici, i de la seva història.
TOTES les publicacions que fem son de lliure disposició, si algun mitjà les vols publicar, cap problema, si algú les incorpora en un treball acadèmic, un plaer.
Malgrat no trobava cap dada relativa a l’existència d’escoles a la Parròquia de Sant Esteve de la Costa, i m’agradaria rebre’n informació al coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , és bo recordar que en la llengua catalana – especialment agradable a les orelles del bon Déu- el mot “escolà”, fa referència tant a la persona que ajuda al prevere en les funcions litúrgiques – avui aquesta figura és quasi inexistent– com al minyó que anava a l’escola. I l’Església catòlica anterior al cardenal primat d'Espanya, Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940) s’havia caracteritzar, per donar suport a les classes més desfavorides i febles.
El Venerable, Francesc d'Assís Vidal i Barraquer ,(Cambrils, Baix Camp, 3 d'octubre de 1868 - Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943)arquebisbe de Tarragona i cardenal, quan s’oposava a signar la carta de recolzament als feixistes, ja li va dir i advertir , que aquesta acció podria comportar la fi de la mateixa església.
El meu agraïment a “ la Fraternitat del Sagrat Cor de Jesús“, per la informació que ens permetia retratar els edificis de l’escola i la casa del mestre d’aquesta isolada parròquia de Sant Cristòfol, que patiria un despoblament molt rigorós.