Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

Nous Pavellons de l'Hospital Psiquiàtric de Salt. MEMORIA

$
0
0

 

Havia demanat, i obtingut, l’ajuda de l’Arxiu Municipal de Salt, per identificar la Torre Mirona, entre algunes  de les masies que retratava el  Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) des del tren Olot-Girona,   l’arquitecte  - que té el cel guanyat -  ens  va deixar un valuós patrimoni històric retratat,  encara que no sempre identificat però  ;  sense tenir-ne consciencia posava la llavor “maligna” del que facebook definirà com “ narrador visual” , que  vindria a ser aquell que creu a ulls clucs que una imatge val mes que 1000 paraules.  Aquest “ mal costum”  deixava força incomplerta la tasca del Fons de la Masia Catalana, que no aconsegueixo entendre, perquè no s’ha continuat en els nostres dies.


A la pàgina de Face de l’Arxiu,  trobava unes magnifiques fotografies dels Pavellons de la Mancomunitat de Catalunya, al Parc Hospitalari Martí i Julià, i fent un xic de recerca trobava : https://www.arquitecturacatalana.cat/es/obras/nous-pavellons-de-lhospital-psiquiatric-de-salt








El 1888, la compra provincial d’unes 3,5 hectàrees al mas Cardell enceta l’equipament en un remot paratge rural.


La saturació constant d’orats i un règim controlat per religiosos marquen un conspicu panorama vuitcentista, voltat de fossat i filat i amb algun intent mèdic regeneracionista.


La Mancomunitat catalana (1914), l’adveniment d’un poder modernitzador, l’assumeix, el repensa el Dr. Domènec Martí i Julià (Barcelona, 3 de juny de 1861 - Barcelona, 20 de juny de 1917).i el  , Dr. Salvador Vives i Casajuana (Sant Vicenç de Castellet, Bages, 1886 — Barcelona, 1965) i basteix els edificis obra de l’arquitecte Joan Rubió i Bellver (  Reus,24 d'abril de 1870 +  Barcelona, 30 de novembre de 1952)


Els dos pavellons evoquen trets de la masia, filtrats pel noucentisme que impregna porxos i detalls i encara amb alguns residus del gaudinisme passat, com ara els sòcols «baldufa» dels pilars.


El cop reaccionari del 1923 ho atura tot, i els plans republicans del 1933, amb llur renovació de la psiquiatria, moren arran de la convulsió del 1936 i la victòria feixista.


L’allau de demències i la penalitat econòmica posteriors marquen una evolució que arriba, vers el 1980, a un canvi radical de mètodes per fer-los més oberts.


Cap al 1993, el planteig del trasllat de l’hospital provincial i les necessitats de la psiquiatria clínica susciten un pla que abat edificis i en preveu de nous, sempre en un mosaic extensiu que interactua amb l’arbrat i l’espai obert i que es relaciona amb les traces urbanes veïnes.


 N’és fill el conjunt del 2003, de tres unitats amb 50 llits cadascuna, que desplega braços des d’un eix principal.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>