Crisant Palau publica una fotografia antiga i una d’actual del Moli conegut com de Llobateres, de Centelles, de la Torre o de Fontubal, del que Patrimoni Gencat en diu ; edifici aïllat situat a la serra de les Planes, al sud del terme de Sant Quirze Safaja.
A la Galeria fotografia de moianes.net trobareu excel·lent imatges d’aquestmoli.
Ignasi Canals i Tarrats. Arxiu Fotogràfic CEC
Rambol - Fototeca.cat
Consta de dos cossos diferenciats: l'antiga torre de defensa i la masia. La torre és de planta quadrada, amb coberta a doble vessant, i consta de planta baixa i dos pisos. Fa uns 10 metres d'alçada i 3,45 metres per costat a l'interior. La porta principal és d'arc rebaixat i té obertures d'espitllera i obertures quadrades de carreus i amb ampit. A 3,50 metres, hi ha l'antiga porta d'entrada a la qual s'accedia per una escala llevadissa. La coberta original no devia ser una teulada sinó un terrat amb un mur emmerletat i les obertures originals són les espitlleres, les finestres són més modernes. Al soterrani hi havia la roda giratòria que feia anar la mola que es trobava en la planta baixa, en una sala coberta amb una volta de canó una mica apuntada; al primer pis, al qual s'accedia per la porta original, hi havia la residència originària dels masovers i, per últim, hi ha les golfes sota la teulada actual. A tocar de la torre hi ha la bassa amb el seu cup o pou, que servia per aconseguir la màxima pressió de la torre.
La masia, datada l'any 1694, és una casa d'estructura complexa i teulada composta. Té un gran portal adovellat.
El molí de Llobateres originàriament no era mogut per l'aigua del riu Tenes sinó per la font Tubau, que neix just al costat. Posteriorment, per augmentar la capacitat del molí, va construir-se una resclosa al Tenes dins la propietat del mas veí Torres.
Aquest molí es podria identificar amb "els molins de Centelles" que apareixen documentats, l'any 1328, juntament amb altres molins, tots ells propietat del senyor de Centelles per trobar-se dins del seu terme jurisdiccional ,però tocant la seva frontera meridional; potser per això es van fortificar: per defensar el molí i a la vegada el terme. Des de el primer moment la documentació parla de molins, en plural, i es diu que n'hi ha un a sobre de l'altre; cal entendre que un molí era dins de la torre i l'altre al costat, on ara hi ha el mas.
Al segle XIV el molí tenia una explotació arrendatària però al segle XV va ser abandonat a causa del despoblament i, a partir del 1486, el senyor de Centelles l'establí en emfiteusi i així pràcticament es va privatitzar. La família Llobateres apareix documentada en els fogatges de 1515 i el de 1553, ells van reparar el molí.
Inicialment, va ser un molí fariner, a partir del segle XV però, se'n va construir un de draper , ja que els oficis relacionats amb els teixits tingueren una gran puixança. No se sap quan es va construir el molí draper, però en un document del 1684 se'l cita dient que ja hi era des de molt temps ençà. Al 1698 es diu que el molí draper es troba sota la casa del molí de Llobateres però aquest molí, actualment el molí petit, no va edificar-se fins en període comprès entre el 1771 i el 1787; també es troba a la dreta del Tenes i actualment està enrunat i molt cobert per la vegetació.
Al segle XX, el municipi de Sant Feliu de Codines va comprar el molí per aprofitar la seva font per abastir la seva vila.
Va tenir residència d'amos i masovers fins a la dècada del 1960, moment fins al qual va estar en funcionament.
Actualment està abandonat i la font Tubal, tapada.
Cuideu-vos molt, els catalans, la nostra llengua i la nostra cutura, SEMPRE som “ grup de risc”