El Joan Dalmau Juscafresa, autor del blog “ Llocs de Catalunya” em feia arribar un enllaç sobre la recuperació de l’esglesiola de Andreu de l’Arboceda, al terme de Pineda de Mar, a la comarca del Maresme
Patrimoni Gencat;
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=8422
ens diu de Sant Andreu de l’Arboceda, ; ermita situada a la carretera d'Hortsavinyà a 11 km. del nucli urbà de Calella, molt a prop del punt dels tres termes (Tordera,, Pineda i Calella). L'ermita s'aixeca en un petit turonet sobre la carretera, en un eixamplament d'aquesta que fa de pàrking, i on s'indica la proximitat de l'ermita de Sant Andreu. El seu estat és d'abandó total, des de fa molts anys ja que en el seu interior hi creixen arbres que superen la trentena d'anys. La construcció és d'una sola nau, de dimensions reduïdes amb un petit campanaret sobre la porta d'entrada. Davant de la porta hi queden les restes de dos pilars de pedra que devien ésser el suport del porxo d'accés.
Fotografia de A. Laguna
07/02/2018, La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Pineda de Mar l’Estudi previ de projecte de restauració i rehabilitació del conjunt de Sant Andreu de l’Arboceda. L’estudi, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, fixa els criteris, les condicions i els procediments per estabilitzar les estructures existents i reconstruir la volumetria de l’ermita per adequar-la als nous usos. El projecte inclou l’adequació d’un espai polivalent per a l’Associació d’Amics Escoltes del Montnegre i d’un espai per a grups que ofereixi els serveis elementals d’acollida per a estades curtes
El conjunt de Sant Andreu de l’Arboceda, situat en els primers turons elevats de la serra del Montnegre, dins del terme municipal de Pineda de Mar, està format per l’ermita i per un habitatge o mas, també històric, que s’hi adossa pel costat de migdia. L’ermita és d’origen romànic, del segle XI, i el mas és dels segles XVII-XVIII.
Les parets de l’ermita estan notablement ben conservades tot i no tenir coberta, queden restes d’un absis a ponent enderrocat ja d’antic. L’edifici annex es troba en un estat més precari. El conjunt va ser adquirit per l’Associació d’Amics Escoltes del Montnegre de Calella de Mar, que va formalitzar un conveni amb l’Ajuntament de Pineda de Mar amb l’objectiu de rehabilitar el conjunt.
Donada la localització aïllada de l’ermita i la voluntat de portar a terme els treballs pels propis membres de l’Agrupació Escolta, la rehabilitació es planteja amb materials trobats al lloc en la mesura del possible, o fàcilment transportables, així com acabats rústics, fàcils d’executar, bàsicament en pedra, fusta i formigó.
https://quimgraupera.blogspot.com/2015/12/a-la-descoberta-de-les-arrels-medievals.html
http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_2000/2003_SAndreuArboceda/SAndreuArboceda.htm
http://www.amicsescoltes.cat/p/sant-andreu-de-larboceda.html
El topònim fa referència a la presència de l’arboç en aquest indret
La reconstrucció sembla que no serà ràpida, Ermessenda de Valrà, ja deia que “amb les coses de palau val més asseure's”.
Que l'apòstol Sant Andreu intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia , que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.