Llegia que s’ensulsiava l’ermita de Sant Nicolau per construir la capella de la masia del Bellit, això de “despullar un sant per vestir-ne un altre” sembla que té forà tradició, oi?
Us deixo una crònica a la memòria de l’ermita :
https://excursionismecientific.net/2012/11/22/sant-nicolau-del-bellit/
I, aquesta perquè pugueu veure com és/era aquesta masia del Bellit.
https://patrimonicultural.diba.cat/element/el-bellit
Volia documentar TOTS els edificis religiosos de Tagamanent, i demanava l’ajuda del Jaume Font Rosell ;
Fora possible trobar o fer fotografies d’aquestes capelles ?
Sant Nicolau
Ermita postser construïda al segle XII, per paral·lels propers. Destruïda i desmuntada al 1830 per edificar la capella de la masia El Bellit.
Vallforners
capella annexa en ruïnes, dedicada a Sant Esteve, situada al costat de l'entrada, per la part de migdia de la casa, actualment sense culte i utilitzada com a magatzem
El Soler
es documenta una capella dedicada a Santa Cecília, situada sota les feixes més avall del safareig i la font del Soler; pel camí que puja per les Saleres de cara a la font.
Montcau de Dalt
La capella del Montcau de Dalt, fou bastida al segle XIX i estava dedicada a la Mare de Déu dels Dolors.
Algunes, les mes conegudes, ja les tinc:
ESGLÉSIA DE SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST. TAGAMANENT.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/06/esglesia-de-santa-eugenia-del-congost.html
SANTA MARIA. TURÓ DE TAGAMANENT
http://relatsencatala.cat/relat/visita-a-santa-maria-turo-de-tagamanent-valles-oriental/1049929
CAPELLA DE LA RECTORIA DE TAGAMANENT.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/05/capella-de-la-rectoria-de-tagamanent.html
Si en sabeu l’advocació sou pregats de fer-nos –ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com
Capella de Sant Isidre de la Figuera
Sant Cebrià de la Móra
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/07/esglesia-de-sant-cebria-de-la-mora.html
De la capella de Sant Nicolau del Bellit reprodueixo de https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-de-sant-nicolau-del-bellit
Al costat de ponent de la masia del Bellit, en un cos afegit, es va construir la nova capella en planta baixa i terrassa porticada a la part superior. A la llinda de la porta d'accés hi ha data de 1830, segurament fou en aquest moment quan es traslladà el culte de l'ermita de Sant Nicolau des de el turó a la capella, on es bastí un altar dedicat a Sant Nicolau, un sant documentat a partir del segle IX i de culte força tardà a les nostres terres.
La capella, es troba annexe a la casa del Bellit, fou afegida per Josep Maria Bellit el 1830 segons indica una inscripció a la llinda (JOSEP BELLIT, 1830), moment en que s'efectuaria el trasllat del culte. A la façana hi ha un òcul o ull de bou sobre la porta, que ajudaria a il·luminar el recinte i més amunt, una finestra amb dos ferros que haurien subjectat la campana.
Els que pugueu; visc en un dels municipis, Sabadell, Terrassa, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Matadepera, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat i Viladecavalls, en els que se’ns ha MANAT que ens quedem a casa tant com puguem, que reduïm al màxim l'activitat social i limiten els contactes – tot això, s’ha d’entendre de forma presencial, no telemàtica - , i tornem a reduir al 50% l'aforament a bars i restaurants i els actes religiosos; sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.