Quantcast
Channel: Conèixer Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

CAPELLA DE SANT ELIES. BALNEARI DE CARDÓ. BENIFALLET. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA

$
0
0
Demanava dades de l’advocació d’un edifici situat dins al clos del que fou Balneari de Cardó que retratava l’any 1915 el Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929), al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya / Axiu Gavín)

Em contestaven que es tracta de la Capella de Sant Elies, en culte l’any 1975.

L’Enciclopèdia Catalana a l’entrada https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0009194.xml , explica que l’any 1866 hi fou construït el balneari de Cardó, aprofitant vells edificis del convent i bastint-ne de nous. A més de l’hostaleria i altres dependències, hi ha la capella de Sant Elies, edifici potser del segle XIX que segueix la tradició d’un barroc senzill.

Patrimoni Gencat diu a l’entrada ERMITA DE SANT ELIES / Ermita de Santa Maria de Borboll
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=13400

Ermita de dos pisos: planta baixa, amb antic oratori, sagristia, vestíbul i unes escales que porten al primer pis on es trobava la cel·la, la cuina i altres habitacions. La seva planta és rectangular, és de reduïdes dimensions i està construïda amb carreus de pedra lligats amb morter.

Teulada de doble vessant i espadanya lateral sobre la façana.

Mentre el desert va servir de balneari, aquesta ermita va funcionar com a pavelló d'inhalacions i polvoritzacions. Es conserva en molt bon estat.

Idèntic text a : http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/benifallet/les-ermites-del-monestir-de-sant-hilari

Al bloc http://senderes.blogspot.com/2016/06/ermites-de-cardo-2.html llegia ; sortim de davant de l'antic balneari per la carretera que ens hi ha portat en direcció contrària. Passem per sobre d'un pont i a la dreta, sota mateix, podem veure la font del Borboll, que també dóna nom a la primera de les ermites que trobem, també coneguda com Sant Elies.

Més gran que la resta, era també l'entrada principal a l'ermitori, venint de la part de Rasquera.

Tinc clar que NO PARLEM del mateix edifici, i que la tècnica del copiar/pegar , tant pròpia dels investigadors del REINO DE ESPAÑA, com en altres ocasions ha fet passar bou per bèstia grossa

Reprodueixo de : http://tivissaalaxarxa.blogspot.com/2008/04/card-de-monasteri-balneari-part-2.html

El que havia estat segurament com a capella privada del Prior s’habilita com a petita església per als hostes del balneari.

I; La planta baixa de l’ermita de Sant Elies, just al costat de la font del Borboll, la converteixen en pavelló de polvoritzacions i la planta superior en un pis de lloguer.

No s’esmenta Sant Elies a https://www.monestirs.cat/monst/bebre/be06hila.htm , on es recull ; més endavant es van aixecar les ermites de Santa Maria del Borboll,....

Sóc un mar de dubtes, contra l’estulta afirmació de que TOT es troba a internet, no veig altra cosa, que la mala pràctica del copiar/pegar.

Tinc clar però que l’església que retratava l’any 1915 el Josep Salvany Blanch, que tenen al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya datada als anys 50 del segle XX, i que retratava recentment el Raul Pastó Ceballos , és l’església de Sant Elies.




No tinc tampoc clar que la fotografia de 1989 , de Josep SÁNCHEZ FERRÉ, correspongui al mateix espai.


Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) quan rebien la publicació em deien; no tenim tampoc clar que la fotografia de 1989 , del Josep SÁNCHEZ FERRÉ, correspongui al mateix espai.

Evidentment, aquesta fotografia es l’interior del convent de Sant Hilarió, en Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 1930 ) la mateixa fotografia, sense cap canvi substancial.

No hi ha doncs cap dubte, es l’interior del convent de Sant Hilarió, i no el de la Capella de Sant Elies. Dissortadament en poc més de 30 anys, l’abandó i la incúria han fet la seva feina, i la imatge corrobora la terrible destrucció que ha patit.


Espero la vostra col·laboració a l’email coneixercatalunya@gmail.com per posar un xic de ‘llum’ , com heu pogut llegir de ‘fum i palla” dissortadament anem ben servits.

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de Benifallet, de la Vall de Cardó , de la comarca de l’Ebre jussà, de Tarragona , ...., de Catalunya, ara que encara és possible. Eviteu coincidir amb els Borbons.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.
https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8

El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !

Viewing all articles
Browse latest Browse all 4674

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>